Cand voi fi batrana…

Eu am decis sa scriu aceste randuri pentru viitoarea “eu” nu pentru a amagi scleroza sau a preveni dementa senila, caci in asemenea caz ele nu prea ar fi de ajutor.

Dar sper ca astfel ma voi putea feri de anumite greseli…

In copilarie si adolescenta, ascultand dojenile maturilor, vazand cum se cearta parintii si cat de ridicol se comporta batranii, eu ma gandeam: “Cand voi creste mare nu voi proceda niciodata asa cu copiii mei! Eu nu voi arata atat de penibil! Eu nu voi repeta niciodata aceste greseli!”.

Asadar, draga, atunci cand vei imbatrani:

1. Nu dojeni pe nimeni niciodata, chiar daca esti sigura 100% ca ai dreptate. Aminteste-ti ca atunci cand erai tanara sfaturile dojenitoare nu te-au ajutat cu nimic.

2. Nu incerca sa ajuti omul care nu-ti cere ajutorul. Nu te impune, iritandu-i pe cei dragi, iubeste-i asa cum sunt si educa-i prin propriul exemplu, nu prin cuvinte.

3. Nu te vaita! De sanatate, de vecini, de guvernare, de fonul de pensii… Nu te transforma in tanti aia plicticoasa de pe banca din curte.

4. Nu astepta multumire din partea copiilor. Retine: nu exista copii nemultumitori fata de parinti, exista parinti ridicoli care asteapta multumiri pompoase.

5. Nu pronunta fraze de genul: “Eu la varsta ta…”, “Eu ti-am daruit anii mei…”, “Eu sunt mai mare si stiu mai bine…”. Asta e insuportabil!

6. Daca vei avea nepoti, nu le cere sa ti se adreseze pe nume in loc de “bunica”, e penibil.

7. Nu irosi ultimii bani pe proceduri de intinerire. Traieste-ti varsta! Iar banii mai bine investeste-i intr-o calatorie interesanta.

8. Nu te admira in oglinda, nu-ti face complimente. Straduie-te sa fii eleganta, nu “tanara”, asta e frumusetea varstei tale.

9. Pretuieste-ti barbatul, chiar daca el a devenit un batranel grasut, neputincios si plicticos. Aminteste-ti ca el era candva tanar, puternic si vesel si probabil si el te tine minte cand erai asa. Iar acum el e probabil unicul om care chiar are nevoie de tine.

10. Nu-ti irosi energiile si fortele sufletesti pentru a fi “in rand cu lumea”. La batranete e timpul perfect sa faci doar ceea ce iti place cu adevarat!

11. Nu te invinui pentru lucrurile care nu au iesit cum ai vrut. Acum nu mai poti schimba nimic, in schimb la timpul potrivit ai facut tot ce ti-a stat in puteri.

12. In orice situatie RAMAI DEMNA pana la capat! Fa tot posibilul, draga mea, asta e foarte important. Si tine minte: daca esti vie pana acum, inseamna ca Cineva a avut grija de tine!