De ce s-a sinucis generalul Vasile Milea?

Vasile Milea avea de ce să se simtă vinovat.

Conform Rechizitoriului din Dosarul Revoluției, toate ordinele represiunii au pornit de la el sau au trecut prin filtrul confirmării lui.

În jurul orelor 23.00, ministrul Milea Vasile a ordonat ca baricada să fie înlăturată cu ajutorul tancurilor, ordin care s-a executat. Imediat după acest moment, zona a fost ocupată de către forţele de ordine ale Ministerului de Interne, cărora le-au urmat efectivele UM 01908 Bucureşti şi ale Academiei Militare.

Revoluţionarii au fost obligaţi să se retragă pe străzile adiacente. Rechizitoriul Dosarul Revoluției: Noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost momentul în care bucureștenii au aflat pe propria piele că nu era nimic exagerat în ceea ce se spunea despre faptul că la Timișoara s-a tras în oameni. După ce tancurile au zdrobit baricada, la București s-a tras întâi în aer și apoi în oameni. Civili și soldați se ascund în spatele unui tanc de focuri și urmăresc lupte de la distanță.

Foto: Profimedia

”Probatoriul administrat a relevat că, iniţial, forţele de represiune au executat focuri de armă în plan vertical sau într-un plan de 45 de grade, cu scopul de a-i intimida şi dispersa pe revoluţionari. Treptat unghiul de deschidere a focurilor de armă a coborât, astfel încât în jurul orelor 24:00, forţele de represiune au tras în plin asupra revoluţionarilor, rezultând numeroşi morţi şi răniţi”, susțin procurorii.

Represiunea a continuat până în jurul orelor 02:00 din 22 decembrie 1989, acţionându-se cu violenţă extremă. Au fost arestate 1.245 de persoane din care 670 au fost introduse direct la Penitenciarul Jilava, iar celelalte au ajuns în acelaşi loc de detenţie după ce, în prealabil, au fost introduse în unele unităţi de miliţie şi securitate, unde au fost supuse violenţei.

Rechizitoriul Dosarul Revoluției: Dan Iosif: Milea se plimba cu mâinile la spate Generalul Milea a fost chiar la fața locului. Iată ce a povestit Dan Iosif, unul dintre liderii protestatarilor.

”Am avut ocazia să-l văd pe generalul Milea plimbându-se cu mâinile la spate. Ca un Ceapaev român cu mantaua pe umeri, se vedea tocul revolverului, descheiat, nu era siguranţa pusă la clapa de la tocul revolverului. L-am văzut discutând cu Postelnicu, cu Andruţa Ceauşescu. În momentul când generalul Milea s-a retras din dispozitiv, a început sarabanda focurilor, s-a tras ca la nuntă”.