Mare atenţie!!!

Din cauza riscului major pe care îl prezintă COVID-19, autoritățile au impus restricții de deplasare și în România, atât pe timpul nopții, cât și în timpul zilei.

Totuși, chiar dacă stau în casă cât mai mult timp posibil, românii trebuie să știe că riscul de infectare cu noul coronavirus nu dispare.

Orice obiect atins prezintă un potențial pericol, iar o scurtă ieșire pentru aprovizionare este, la rîndul ei, riscantă. Chiar și atunci când cumpărăturile sunt făcute cu mănuși te poți infecta, iar fructele, legumele, ambalajele etc. pot fi periculoase potrivit unui studiu de ultimă oră.

Este foarte posibil ca persoane infectate cu COVID-19 să le fi atins, iar noul coronavirus poate rămâne până la 4 zile pe o suprafață solidă.

Ce trebuie să știe persoanele sănătoase: evitarea contactului cu persoanele bolnave; evitarea ducerii mâinilor murdare la nas, ochi sau gură; igiena mâinilor înainte de masă, după folosirea toaletei, după atingerea unor suprafeţe potenţial contaminate; aceasta se va face prin spălare cu apă şi săpun (sau, în lipsa acestora, cu dezinfectant pe bază de alcool, minim 60%) timp de jumătate de minut.

Sfaturi esențiale pentru a te proteja de COVID-19

-Spălați-vă mâinile de multe ori;

-Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

-Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

-Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

-Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

-Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

-Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

-Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

-Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile.