Oana Cuzino

Atentă până la obsesie cu sănătatea și cu silueta ei, Oana Cuzino, medic geriatru de profesie, ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a trece peste sărbători fără a ne pune la încercare ficatul și pancreasul și fără a ne certa cu cântarul.

Lecțiile predate nouă sunt aplicate și de ea, și de fiica sa, Naomi, care azi, la 17 ani, e atentă ce mănâncă și iubește sportul.

Ce și cât mănânci de sărbători?

Oana Cuzino: În general, dar și de sărbători, încerc să păstrez un echilibru. Până la urmă, sărbătorile nu constau în mâncare, în ziua de azi. Într-adevăr, în trecut, când oamenii se confruntau cu mari lipsuri, masa era un prilej de socializare în jurul unor alimente speciale și mai greu de găsit. Azi, când putem să ne bucurăm de carne și produse din carne, dulciuri și bunătăți în fiecare zi, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin optica și chiar dacă avem pe masă bucatele tradiționale, că așa e datina, să fim foarte cumpătați.

După abuzurile alimentare de sărbători este indicată detoxifierea, care poate fi potențată de exercițiile fizice, de plimbări, de contactul cu natura, de somn și relaxare, masaj și diverse proceduri corporale, de saună, dar și exerciții de respirație. Pe lângă o oxigenare bună, acestea asigură și o detoxifiere mentală, în condițiile stresului în care trăim.