Oboseala permanenta

Organismul nostru reprezinta un sistem bine pus la punct, in care echilibrul tuturor elementelor are o importanta fundamentala. Fiecare element este de neinlocuit, iar daca ceva nu e in regula la unul dintre ele, problemele se manifesta in intreg sistemul.

De obicei totul incepe cu mici dereglari, care in timp duc la consecinte tot mai serioase. Adesea punctul de pornire este in insuficienta unei vitamine.

[W] 300×300
Una din cele mai importante vitamine din organismul nostru este B12, caci anume ea raspunde de un metabolism normal si de optimizarea functionarii celulelor.

O alta functie importanta a sa e participarea in producerea de colina, care raspunde de rezistenta impotriva viciilor noastre si revine degenerescenta grasa a ficatului. De asemenea acest compus participa in sinteza de aminoacizi, fapt ce intr-un final influenteaza capacitatea intelectuala si dispozitia omului.

Cand organismul are insuficienta de vitamina B12, el ne transmite semnale de tipul unor simptome. E important sa reactionam la timp la aceste semnale si sa rezolvam acest deficit pentru a preveni problemele ulterioare. Redactia noastra va prezinta astazi simptomele acestui deficit si modul in care il puteti trata.

Deficitul de vitamina B12

8 simptome principale

1. Oboseala

Oboseala permanenta este primul semn de insuficienta a vitaminei B12. Asta se refera si la dispozitia proasta si starea de slabiciune. Aceste simptome seamana cu cele ale depresiei, de aceea oamenii apeleaza de multe ori la psiholog.

In general oboseala poate fi determinata de multi factori, de aceea ca sa nu va ingrijorati in zadar faceti mai intai analizele necesare.

2. Slabiciuni musculare

Deficitul de vitamina B12 provoaca nu doar o oboseala generala, ci si slabiciuni musculare si chiar lene.

3. Furnicaturi sau anemie

Vitamina B12 raspunde de producerea eritrocitelor, care asigura celulele cu oxigen. Din cauza nivelului scazut de oxigen pot aparea furnicaturi si anemie la nivelul membrelor.

[W] 300x600_2
4. Probleme de memorie

Ati observat ca uitati des cheile sau telefon sau va e greu sa va amintiti numele colegului de serviciu? Acesta poate fi un indiciu al insuficientei de vitamina B12.

5. Piele palida

Din cauza deficitului acestei vitamine eritrocitele se pot distruge, eliberandu-se astfel bilirubina, pigmentul produs de vezica biliara. Prin urmare pielea poate capata o nuanta palida. O explicatie ar putea fi ca va transformati in vampir, dar cel mai probabil e vorba de deficit de vitamina B12.

6. Pierderea gustului

Acest simptom se manifesta la circa 1/2 dintre oameni ce se ciocnesc cu deficitul de B12. Se reduc receptorii gustativi de pe limba, mai ales de pe lateral. Omul afectat poate pierde din greutate din simplul motiv ca mancarea nu mai are gust.

7. Inrautatirea vederii

In unele cazuri rare deficitul de vitamina B12 poate influenta nervul vizual si vasele retinei, poate provoca efect de vedere dubla, incetosata sau chiar orbire temporara.

8. Tulburari emotionale

Vitamina B12 stimuleaza secretia serotoninei, iar insuficienta acestui compus poate duce la tulburari emotionale. Astfel pot aparea schimbari bruste de dispozitie, iritabilitate crescuta sau hipersensibilitate emotionala.