Povestea impresionantă a singurei eleve de la țară cu media 10 la Evaluarea Națională. ”Cititul e ca respiratul pentru mine”

Maria Elisabeta Baltag, de la școala profesională din localitatea ieșeană Cozmești, este singura elevă din mediul rural care a obținut media 10 la Evaluarea Națională. Nu a făcut meditații, este olimpică și își dă banii de dulciuri pe cărți.

Maria este o mână de om, o pierzi cu uşurinţă într-un grup de elevi de clasa a V-a, iar la prima vedere ai zice că este timiditatea întruchipată, scrie Ziarul de Iași.

Îşi strânge umerii şi mâinile, iar în banca din una dintre clasele de la Şcoala Profesională Cozmeşti unde a studiat pare şi mai mică.

Se deschide însă dintr-o dată când vorbeşte despre şcoală, despre pasiunile sale, lectura şi fotografia, iar bărbia şi-o ridică când vorbeşte despre olimpiadele la care a participat şi premiile pe care le-a obţinut.

Abia atunci realizezi că în spatele rezultatelor ei se află multă perseverenţă, ambiţie şi muncă.

Maria şi-a planificat viaţa ca un om mare, chiar dacă abia a terminat clasa a VIII-a. Vrea să studieze mai departe la un profil real pentru ca mai apoi opţiunile sale pentru facultate să fie mai multe.

„Aş vrea să dau la profilul Matematică-Informatică fie la Colegiul Naţional, fie la Colegiul «Mihai Eminescu». Mai departe nu ştiu exact ce voi face, însă am considerat că îmi va fi mai uşor să trec de la un profil real către unul uman decât invers“, explică eleva.

Medii de 10 în fiecare an și olimpică la Matematică, Chimie, Fiică și Limba Română