Probabil că nimeni nu o să citească asta… Puțini români știu că o adolescentă din Galați a inventat un dispozitiv ce poate salva mii de oameni

Probabil că nimeni nu o să citească asta…

Puțini români știu că o adolescentă din Galați a inventat un dispozitiv ce poate salva viețile militarilor plecați în război.

Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ din Galaţi. S-a distins la un Salon de Inventică din oraş, unde juriul UGAL-INVENT i-a decernat premiul „Cel mai tânăr inventator” pentru un dispozitiv revoluționar.

Ea a conceput pentru concurs cu un detector de mine bazat pe o platformă autonomă. Povestea dispozitivului este interesantă. Iniţial, în clasa a noua, Theodora Găiceanu a participat la o sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti, în cadrul unei secţiuni dedicată elevilor, cu o platformă mobilă.

Era vorba atunci de un mic vehicul electric ce se putea deplasa mai repede sau mai încet, înainte şi înapoi, la închiderea unui întrerupător.

Ulterior, s-a gândit să îl facă autonom, adică cu alimentare de la baterii. Văzând povestea tragică a soldaţilor răniţi sau ucişi în Afganistan, Theodora s-a gândit la viața riscantă a militarilor.

Dispozitivul fetei utilizează o tehnologie diferită de cele folosite în prezent: Very Low Frequency (VLF), Pulse induction (PI) sau Best Frequecny Oscillator (BFO). Și-a construit dispozitivul astfel încât să se oprească şi să semnalizeze acustic (printr-un buzzer) şi luminos (printr-un led). A inclus smartphone-ul şi un dispozitiv Bluetooth care să primească comenzi de la telefonul mobil şi să transmită avertizări către acesta.