Pregătiri intense pentru război. Gest sfidător la adresa SUA. News Alert

Iran a făcut o achiziție importantă și controversată în plin conflict cu SUA. Administrația de la Teheran pare pregătită de război.

Iranul continuă, în plină pandemie, să facă gesturi care stârnesc alerta în SUA. Forţele armate iraniene au achiziţionat trei drone ce pot transporta bombe şi care au o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, a anunţat sâmbătă ministrul apărării al Iranului, Amir Hatami, la televiziunea naţională, informează Reuters.

Dronele pot monitoriza „mişcările inamicului de la o distanţă considerabilă” şi sunt capabile să execute misiuni de luptă, a precizat ministrul în timpul ceremoniei de livrare de la Teheran.

De ce achiziția stârnește alerta privind un razboi

Dar de ce achiziția făcută pune în alertă Casa Albă și duce oficialii americanu cu gândul la razboi? Deși nu este considerată o achiziție impresionantă din punct de vedere al numărului, aparatele de zbor sunt echipate cu bombe şi rachete. Dronele pot zbura la o altitudine de pâna la 13.716 metri, a precizat ministrul, însă fără a dezvălui denumirea noilor aparate de zbor.Iranul a mai ținut să puncteze un aspect important, lăsând să se înțeleagă că țara din Orientul Mijlociu deține toate mijloacele pentru a se suține din punct de vedere militar. „Dronele au fost produse de industria militară iraniană cu concursul universităţilor autohtone”, a mai spus Hatami.

Dronele sunt echipamente vitale în sistemul de supraveghere a frontierei iraniene, în mod special în apele teritoriale din Golf din jurul Strâmtorii Ormuz, prin care trece o cincime din producţia mondială de petrol.

Tensiunile dintre Iran şi SUA au atins nivelurile cele mai ridicate din ultimele decenii după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian de rang înalt Qassem Soleimani în urma unui atac cu dronă întreprins pe 3 ianuarie, în Bagdad, determinând Iranul să lanseze la câteva zile distanţă rachete spre baze militare din Irak, unde sunt staţionate trupe americane.