Tanti Nicolita lucreaza

O campanie a Stirilor Pro Tv scoate la iveala cosmarul prin care trec mii de romance care lucreaza in Italia ca ingrijitoare pentru oameni varstnici.

Multe dintre ele au sfarsit insa chiar tragic din cauza conditiilor de lucru!

In goana dupa un castig mai mare, multe romance renunta insa sa traiasca, stiind ca orele libere le sunt platite dublu. Campania “Sindromul Italia” a Stirilor Pro Tv prezinta modul in care romancele accepta un program non-stop, fiind in permanenta la dispozitia si cheremul celor luati in grija, chiar daca asta inseamna un trai cu
anti-depresive. Ajung “badante” pe viata, cum le numesc italienii.

Castiga la inceput cate 400 de euro lunar, muncind adesea ilegal, in sudul Italiei, unde au grija de batrani. Cand invata limba si incep sa lucreze oficial, urca spre nordul peninsulei, unde salariul ajunge la 900 de euro.

“Ma considera sluga! ”Daca nu iti convine, schimba casa!” Asa mi-a zis alaltaieri, acum cateva zile, s-a sculat la 6 dimineata. Loveste cu cuvinte. Daca nu iti convine, schimba casa (…) Sunt niste bani in plus! Mai castigi inca jumatate. Da. Daca mai prinzi si o sarbatoare, uite asta, 2 iunie, mi-o plateste cu 50 de euro daca stau in casa. Asa e programul, 54 de ore, 9 sute si. Asa apare in busta paga (contract) si restul cu ore suplimentare, dar cu orele pe care le faci, alea nu iti apar in busta paga, nu poti tu sa le spui lor, adica nici nu ai voie pana la urma, pentru ca tu trebuie sa te limpezesti si la cap.

Astia nu sunt de acord cu tine sa stai in casa. Du-te afara si iesi! Pentru ca asa scrie in lege (…) “Cateodata nu imi zice nimic, alta data… Ei, am si eu un nume! Sunt si eu cineva! S-a intamplat sa sara la mine! Sa imi dea o palma! S-a enervat ca ii dadeam pastilele si s-a ridicat de pe scaun sa sara la mine. Abia am reusit sa o tin de maini. Deci are accese de violenta.””, a declarat Nicolitia, o romanca ce lucreaza intr-un cartier din Bologna.

Nicolita a intrat intr-o depresie. Pentru ca in timp ce ea vedea de o batrana in Italia, i s-a stins si barbatul, acasa. Aveau peste 40 de ani de casnicie. Isi reproseaza ca munca de badanta a tinut-o departe de cei care i-au fost dragi toata viata, ca nu mai poate da anii inapoi.
Sora sa a adus-o in Italia, pentru ca nu mai facea fata si i-a propus sa o inlocuiasca, pe perioade scurte, cat venea in Romania. Si au facut asa pana cand sora si-a gasit alta batrana de care sa aiba grija. Apoi sora ei s-a imbolnavit, s-a intors in Romania, si s-a stins.