Merkel şi Macron vor încă din iulie un acord asupra relansării economice a UE după pandemia covid-19

Angela Merkel şi Emmanuel Macron îndeamnă ţările europene, mai ales ”frugalii” să ajungă la un acord,

încă de la summitul din iulie, asupra relansării economice a Uniunii Europene (UE), fragilizată de pandemia noului coronavirus, relatează AFP.

”Ne confruntăm cu provocări economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodată de decenii şi, fără îndoială, în întreaga istorie”, a lansat cancelarul, care l-a primit pe preşedintele francez la

Meseberg, lângă Berlin, înaintea preşedinţiei germane a UE, care se anunţă decisivă. ”Sperăm să găsim o soluţie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar dacă drumul este încă lung”, a subliniat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu Macron.

Acesta urmează să fie primul summit ”fizic” de la impunerea măsurilor de izolare în martie, împotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Bătrânului Continent într-o recesiune istorică.

Summitul este dedicat adoptării planului de relansare economică în valoare de 750 de euro propus de către Comsiai Euroeană (CE). Această propunere este inclusă în bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Cuplul germano-francez a promovat un plan în valoare de 500 de miliarde de euro, finanţat prin datorii europene comune – un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzată de intransigenţă faţă de o Grecie aproape de faliment în 2011.