Ultima ora: Document! Din toamna, clase de maximum 10-15 elevi, 4 ore pe zi la scoala, ore de 30 de minute si cursuri online

Noul an scolar vine cu noi reguli. Incepand din toamna, clase vor avea maximum 10-15 elevi, copiii vor sta maximum 4 ore pe zi la scoala, iar fiecare ora de curs nu va dura mai mult de 30 de minute, iar restul copiilor din clasa vor invata acasa online.

Noile reguli trebuie aplicate la redeschiderea scolilor si se regasesc in recomandarile oficiale facute de Institutul National de Sanatate Publica.

Noul document de contine regulile a fost publicat de Ministerul Sanatatii si trimis in scoli de catre DSP pe 29 mai, informeaza edupedu.ro

Documentul oficial cuprinde masurile de protectie care trebuie aplicate “pentru reluarea activitatilor in unitatile pentru educarea si instruirea copiilor si tinerilor, clasele 0-XIII, in contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea scolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului scolar 2020-2021.

In timpul orelor de curs, elevii trebuie sa pastreze intre ei o suprafata de 4 metri patrati, regula impusa si la examenele din prezent. Specialistii scriu ca “este posibila cresterea numarului de elevi in functie de conditiile locale, dar trebuie indeplinita conditia unui singur copil in banca”, insa nu este precizat ce inseamna aceasta crestere a numarului de elevi.

Numarul maxim de elevi pe clasa trebuie sa nu depaseasca jumatate din efectiv, iar ceilalti elevi din clasa vor face activitati online, se mai arata in noul regulament. Concret, specialistii INSP recomanda “participare alternativa a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa online a unei parti din elevi, ceilalti fiind prezenti fizic la scoala (de preferat in prima etapa, intrucat asigura un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

O alta recomandare este ca una din cele 4 ore sa se deruleze in fiecare zi in spatii deschise (cum ar fi curtea scolii).

Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de stiinte. Institutul National de Sanatate Publica sustine ca “experimentele la orele de chimie/fizica/biologie care necesita miscare si/sau interactiune stransa intre elevi nu trebuie organizate”. Pe langa asta, “elevii nu se vor muta din clasa de baza in laboratoare“, mai arata recomandarile care au statut de obligatie, dupa cum reiese din modul in care sunt formulate si din faptul ca toate masurile date de Ministerul Sanatatii prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligatii.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toti elevii timp sa se spele cate 20 de secunde pe maini, la iesirea si la intrarea din pauze, se mai arata in documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la scoala.

Culoarele facute in aceasta perioada pentru revenirea la pregatire a elevilor pentru examenele nationale vor ramane asa cum sunt si la redeschiderea scolilor, in toamna. Cum de altfel raman in vigoare toate masurile luate in prezent, mai putin purtarea mastilor in interiorul scolii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decat in pauze, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Mastile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea mastilor in interior pentru elevi nu este recomandata – prevede documentul INSP. Este recomandata in schimb purtarea mastilor in pauze pentru elevi.

Reducerea timpului alocat orelor de clasa

Numarul de ore petrecute de elevi in cadrul procesului instructiv – educativ pe zi la scoala sa fie limitat. Recomandam un maximum de 4 ore pe zi, durata orei sa fie de maximum 30 minute, durata pauzei de maximum 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor.

Participare alternativa a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa online a unei parti din elevi, ceilalti fiind prezenti fizic la scoala (de preferat in prima etapa, intrucat asigura un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).

Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber: in masura in care este posibil una dintre ore/zi sa se deruleze in spatii deschise (curtea scolii).

Amanarea si anularea manifestarilor sportive, culturale, pe timpul pandemiei in vederea evitarii aglomerarii pentru limitarea transmiterii infectiilor respiratorii;

Diminuarea pe cat posibil a deplasarilor cadrelor didactice, elevilor si a personalului unitatii in incinta acesteia.