Vaccinarea

Vaccinarea este pe cale să devină obligatorie în România chiar de la finalul lunii februarie.

Legea care prevede acest lucru se află pe masa deputaților și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență.

Senatul a adoptat actul normativ în anul 2017, dar proiectul a rămas blocat în Camera Deputaților.

Vaccinarea este pe cale să devină obligatorie. Ce amenzi pot primi părinții care nu se conformează
Proiectul de lege care este pe cale să fie aprobat de deputați prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ stabilește clar și sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei.

Părinții au dreptul să refuze vaccinarea copiilor numai în cazul în care aceștia prezintp reacții adverse la unul sau mai multe vaccinuri. Aceast lucru trebuie să fie dovedit printr-un certificat special.

Dacă legea vaccinaării obligatorii va fi adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie primiți la grădinițe sau școli. Unitățile de învățământ vor fi obligate să solicite, la înscriere, o adeverinţă din care reiese că minorul a primit vaccinurile obligatorii. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.

Proiectul de lege prevede și obligațiile atutorităților, care trebuie să se asigure că dozenele necesare de vaccin sunt disponibile pentru toată lumea.